EziCAT i550 jellemzőkAz EziCAT i550 vezetékkutató műszer föld alatti közművezetékek nyomvonalának keresésére kifejlesztett analóg műszer, a jelerősség változása függvényében határozza meg a vezeték helyét grafikon és hangjelzés formájában. Jelgenerátor használata esetén a gerjesztett vezeték föld alatti mélységének meghatározására is alkalmas.


Amennyiben elektromos vezetéket keresünk, a műszer sok esetben önmagában is használható. Az áramjárta vezetők elektromágneses teret keltenek, ezeknél általában nincs szükség a keresett vezeték gerjesztését végző segédeszközre.Saját mágneses mezővel nem rendelkező vezetékek esetén a kereshetőség érdekében gerjeszteni kell a nyomvonalat. Ez esetben jelgenerátor alkalmazása is szükséges. Fém vezetékek gerjesztése történhet indukciós elven, egyszerűen a nyomvonal felett, a nyomvonal irányának megfelelően elhelyezett jelgenerátor segítségével a vezetékben indukált jelek alapján.
A jelgenerátor 8kHz vagy 33kHz frekvenciájú elektromágneses jeleket kelt a vezetékben, ezáltal az erősebb jel és határozott frekvenciatartomány nagyobb keresési távolságot tesz lehetővé a műszerrel. A keresett vezeték anyagának (fémes / nem fémes) és jellegének (hálózati elektromos- / erősáramú- / telekommunikációs vezeték, csövek, stb.) megfelelően számos segédeszköz választható a gerjesztési jel átviteléhez.
A legjobb hatékonyságú gerjesztés akkor érhető el, ha a fém vezetékre közvetlenül kábellel rákapcsolható a jelgenerátor.


Amikor nincs lehetőség kapcsolt (közvetlenül a vezeték fém részének érintésével történő) gerjesztésre, pl. szigetelt kábelek esetén, jeladó-hurok alkalmazásával indukálható gerjesztés a vezetékben. Ez legfeljebb 100mm átmérőjű vezetéket képes átölelni és átvinni a 33kHz gerjesztési frevenciát, hatékony kereshetőséget biztosítva. Szükség esetén több frekvencián üzemelő változata is létezik (Multi jeladó-hurok).Nemfémes, üreges vezetékek (műanyag vagy beton csövek, stb.) esetén speciális fém huzal használata ajánlott, amelyet a vezetékben végigtolva felveszi a jelgenerátor által ráterhelt gerjesztést, elhelyezkedése adja a vezeték nyomvonalát. Alkalmas dugulások, elzáródások helyének meghatározására is.

A huzal hossza alapján háromféle (EziROD-30 30m, EziROD-50 50m, EziROD-80 80m) változatban készül.
Hálózati elektromos vezeték nyomvonalának kutatása esetén egy szabványos 230V-os hálózati csatlakozóval egy fali csatlakozó aljzaton keresztül rá tudja kapcsolódni a jelgenerátor 33kHz frekvenciáját a hálózatra, ezáltal gerjeszteni tudja a kapcsolódó elektromos vezetékeket. Ideális épületek kapcsolódó elektromos vezetékeinek keresésére.

A szonda egy olyan önálló aktív jeladó, amely használatához nincs szüksége a jelgenerátorra. Felszerelhető akár egy csatornatisztító sodronyra, vagy egyéb olyan hordozó eszközre, amely segítségével végigtolható a vezetékben és haladási útvonala követhető a műszerrel. 8kHz vagy 33kHz frekvenciájú jelet bocsát ki.