Sokkia B20 mérnöki szintező jellemzők

A Sokkia B20 szintező a korábbi B20 és B21 típusok közös utódja. Mint a Sokkia általános rendeltetésű optikai szintező műszereinek legnagyobb változata, kiemelkedő paraméterekkel és különleges kiegészítőkkel rendelkezik.


A Sokkia B20 32x-es nagyítású távcsővel és 0,7mm/km pontossággal kerül forgalomba. Kétsebességes fókuszáló csavar és széles fókuszálási tartomány jellemzi, már 20cm távolságban is éles képet ad.

A talp kialakításával a korábbi típusokhoz hasonlóan sík- és domború fejezetű műszerállványra is helyezhető.
A szélsőséges alkalmazási környezetben lényeges vízállósági tulajdonsága tovább nőtt elődjéhez képest, hatékonyan megakadályozva a belső részek porszennyeződését, párásodását.


Minden Sokkia szintezőműszer mágneses csillapítású kompenzátort tartalmaz, melyek különlegessége a külső hatások következtében keletkező lengések önindukciós elven alapuló, fizikai kapcsolat nélküli fékezése.


Egyszerű szögmérési vagy szögkitűzési műveletekhez fok beosztású vízszintes szögmérő körrel rendelkezik. A kör adott értékre forgatható, vagy nullázható.


A finom irányzást kétoldali, végtelenített paránycsavar segíti.

 


A Sokkia B20 műszerhez külön rendelhető tartozékok különleges felhasználási lehetőségeket biztosítanak.
A törtokulár olyan esetekben használható, amikor a kezelőnek nincs lehetősége a műszer mögött állni. Az okulárban látható szintezési képet 90 fokkal megtöri és oldalra vetíti.


Előtét mikrométer alaklmazásával sokkal nagyobb lécleolvasási pontosság érhető el. A leolvasási egység a mikrométer skálájának beosztása alapján tizedmilliméter.

 

Előtét mikrométerrel a Sokkia B20 szintező pontossága is 0,5mm/km értékre javul.